Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hatıra Para Koleksiyonculuğu Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayıp günümüze kadar devam ve son yıllarda da en parlak dönemlerini yaşayan bir kültür olayı, bir yatırım hobisidir.

Bilindiği üzere hatıra para, madalya ve nadalyon üretimi İstanbul’da bulunan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce 1970’li yıllardan beri düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Darphane ve Damga Matbaasının Ankara Acentesi Hazine Müsteşarlığı Mensupları Vakfı’dır.

Vakıf, Emek 8. cadde 85.sokak 1/1 adresinde faaliyetini sürdürmektedir. Darphane ürünlerini üyelere ve kolleksiyonerlere Darphane fiyatı üzerinden iletmektedir. Yeni çıkan her hatıra para için kolleksiyonerler düzenli olarak telefon ve e-posta yoluyla bilgilendirilmektedir.

Darphane üyeliği 2 fotoğraf ve 1 form ile sağlanmakta olup herhangi bir kaparo, üye aidatı ve alım mecburiyeti getirmemektedir, buna karşılık bazı kontenjanlı para dediğimiz kısıtlı miktarda basılan paraları temin etmekte ayrıcalık tanımaktadır.

Yakın zamanda Darphane’ce tedavüle çıkarılan hatıra paraları Hazine Mensupları Vakfından temin edilebileceğiniz gibi eskiye dönük bugün tedavülde olmayan paraları da kısmen temin etme şansı bulunmaktadır. Vakfımız çalışanları kolleksiyonerleri, bilhassa yeni kolleksiyonerleri bilgilendirmeye hazırdırlar.

Hatıra para kolleksiyonculuğu bir kültür hizmeti olmakla beraber ileriye dönük bir yatırım malzemesidir de aynı zamanda. Kuruş ve lira ile ifade edilen bazı bakır ve gümüş paralar bugün müzayedelerde, hatıra para alım-satımı yapılan mağazalarda üç-dört yüz milyon liralara satılmakta ve kolayca alıcı bulmaktadır. Ankaralı üyelerin bir kısmı dededir ve bu kişiler torunlarına hem bir kültür mirası ve hem de hatırı sayılır bir yatırım bırakmanın heyecanını yaşamaktadırlar.

Önceleri 200-250 civarında olan üye sayısı bugün 10.000’e yaklaşmış ve bu işle uğraşan dükkan sayısı bir elin parmaklarının sayısını aşmazken bugün çok daha fazla bir sayıya ulaşmıştır. Lüks otellerin salonlarında sık sık yapılan müzayedeler, her ay yapılan mübadeleler ve antika pazarı ve yapılan yıllık fuarlarda hatıra Para tanıtımları ve satışları yapılmaktadır.

Kolleksiyonunuzun nadide parçalarla zengişleşmesi dileğiyle.......